Blog

Insights and inspiration

Lunch?

Dr Robert Sapolsky, författare till boken “Why Zebras Don’t Get Ulcers” kan ses på you-tube där han beskriver hur stress har gått från att vara vår frälsare till att bli vår död. Något som är en viktig funktion i livshotande  kriser kan bli det som förkortar våra ombonade och skyddade liv.

För de flesta däggdjur handlar stress om “3 minuter av dödsskräck på savannen, varefter du blir uppäten eller lever vidare”. För oss människor blir det lite mer komplicerat, eftersom våra kroppar har svårt att skilja på vad som faktiskt sker och det vi tänker. Vårt sinnen tillbringar mycket av sin tid med att spela upp gamla erfarenheter, bekymra sig över det förflutna och oroa sig för framtiden. Istället för att mobilisera för de extrema men begränsade “3 minuterna av dödsskräck” befinner vi oss i ett konstant tillstånd av högsta beredskap.

En hög nivå av stress gör att ett antal fysiska funktioner ökar medan andra parkeras. Blodtrycket stiger för att se till att dina muskler får maximalt med syre. System för reparation och återvinning stängs ner tills krisen är över. Problemet är att våra kriser aldrig tar slut. Om inte vi stoppar dem.

Istället för att bli utmattade offer för våra egna inre processer finns det en möjlighet att ta mer kontroll över dem. Ta mer kontroll över vår uppmärksamhet. En uppmärksamhet som lämnad åt sig själv hoppar från tanke till tanke, från minne till minne, ofta med en tendens att fastna hos de saker som är mest stressproducerande.

Detta kan låta som något bara för de extremt neurotiska, men är mer eller mindre giltigt för oss alla. Alla kan dra nytta av att förbättra sin förmåga att fokusera sin uppmärksamhet. Att vara mindre i det förflutna, mindre i framtiden och mer i ögonblicket som är just nu. För om vi ska vara riktigt ärliga så är det ytterst få av oss som verkligen riskerar att bli någon annans lunch.

16 Comments

 • Antonia Bardales on Oct 06, 2012 Reply

  thanks to the author for taking his time on this one.

  • admin on Oct 09, 2012 Reply

   Thankyou Antonia!

 • Denis Hillstrom on Sep 27, 2012 Reply

  I conceive you have mentioned some very interesting details , thanks for the post.

  • admin on Oct 09, 2012 Reply

   Thank you for your comment

 • Errol Scarp on Sep 26, 2012 Reply

  Great write-up, I’m normal visitor of one’s web site, maintain up the nice operate, and It’s going to be a regular visitor for a lengthy time.

 • Bea Stamour on Sep 25, 2012 Reply

  Love it!

 • Kiyoko Sturtz on Sep 23, 2012 Reply

  !

 • Cory Rosebrough on Sep 16, 2012 Reply

  Hey I like your internet site. really wonderful

  • admin on Oct 09, 2012 Reply

   Thanks Cory

 • Todd Epting on Sep 16, 2012 Reply

  Some wonderful inspiration here.

 • ドラクエ10 RMT on Sep 12, 2012 Reply

  Its like you review my mind! You appear to learn much about this, like you wrote the guide in it or something. I believe that you just could do with some pics to drive the concept residence a small bit, but other than that, that is great blog.

 • Desmond Vanderbie on Sep 11, 2012 Reply

  Undeniably believe that which you said. Your favorite reason appeared to be on the internet the simplest thing to be aware of. I say to you, I certainly get irked while people consider worries that they just don’t know about. You managed to hit the nail upon the top and also defined out the whole thing without having side effect , people could take a signal. Will probably be back to get more. Thanks

 • Agen SBObet on Sep 10, 2012 Reply

  fantastic points altogether, you just won a new reader. What would you suggest about your post that you made a few days ago? Any positive?

 • Jasa SEO on Aug 25, 2012 Reply

  Wonderful paintings! This is the type of information that are meant to be shared around the net. Disgrace on the search engines for no longer positioning this put up higher! Come on over and visit my site . Thanks =)

 • Ethan Jannusch on Aug 17, 2012 Reply

  I dugg some of you post as I cogitated they were very useful very useful

 • Camelia Diekmann on Jul 16, 2012 Reply

  I really like your writing style, fantastic info , thanks for putting up : D.

Leave Reply