Blog

Insights and inspiration

Kollaborativt ledarskap

Det kan verka som om ledarskap har antagit en ny form. Som att det föränderliga och komplexa samhälle vi lever i ställer krav på en annan “sorts” ledarskap. Men så är det inte. Den ställer bara krav på en högre kvalitet av ledarskap.

Det kan verka som om ledarskap har antagit en ny form. Som att det föränderliga och komplexa samhälle vi lever i ställer krav på en annan “sorts” ledarskap. Men så är det inte. Den ställer bara krav på en högre kvalitet av ledarskap.

Det kan tyckas att idén med ledarskap som ett samarbete mellan alla inblandade är något nytt. Men det är det inte heller. Ledarskap har alltid varit ett samarbete men konsekvenserna av ett dåligt samarbete har varit ganska små. Dessutom har det inte funnits så många väl fungerande samarbeten att jämföra med och de som har funnits har inte gjort speciellt mycket väsen av sig.

Ledarskap som samarbete kan se väldigt olika ut.

När samarbetet fungerar som sämst finns en öppen konflikt mellan chefer och medarbetare, ett “vi och dom” förhållande där “dom” är fienden som ska bekämpas med de medel som finns att tillgå. Ett samarbete som bygger på dominans, vinna eller förlora och vilken part som ska styra. Destruktiviteten är tydlig och de enda som vinner nåt på det här i längden är konkurrenterna.

Betydligt bättre fungerar det när det istället råder nån form av samförstånd. Det finns fortfarande ett “vi och dom” men “dom” är inte fienden. I alla fall inte just nu. Så länge de sköter sig och sitt. Här finns en mer eller mindre tydlig överenskommelse om samexistens. Vi gör det vi ska och ni gör det ni ska. Det kan vara allt från en ganska bräcklig vapenvila till en behaglig och fredlig samvaro och med den måttstock de flesta använder idag så är detta ett väl fungerande ledarskap. De flesta ledarskapsutbildningar handlar om att ge chefer verktyg för att få till stånd den här fredliga samvaron. Men lugnet bedrar. För under ytan lurar fortfarande “vi och dom” tanken. Den tanke som vid minsta avsteg från fredsfördraget kan börja röra sig mot den öppna konflikten. Och runt hörnet väntar det som kommer att väcka konflikten till liv. Förändringar.

För det är så här att så länge allt går sin gilla gång och verksamheten tuffar på utifrån de gamla vanliga förutsättningarna så räcker den här ganska låga kvaliteten på ledarskap. Det är produktion som vanligt. Chefen är administratören som summerar dagens, kvartalets och årets siffror och kan tillåtas göra vissa korrigeringar inom de avtalade gränserna. “Vi gör vårt och ni gör ert”. Men, när förutsättningarna ändras kommer den idyllen att störas och någon av parterna börja ställa nya annorlunda krav som riskerar att öppna konflikten. “Vi höll vår del av avtalet och gjorde som vi kommit överens om men det gjorde inte ni”.

Vad krävs då för att hantera en situation där förändringarna och därmed störningarna kommer med täta mellanrum? Ett samarbete av betydligt högre kvalitet. Kollaboration. Och då finns det inget utrymme för en “vi och dom” attityd.

 

Leave Reply